slide 1
Canicross-Miért futnál egyedül?

Mi az a Canicross - Miért futnál egyedül?

Blogíró társaim többen is foglalkoznak a futás témájával, kiváló bejegyzésekkel emelve e felület színvonalát. Meg is hagynám nekik a futás humán részét, nézzük most kicsit a sport kutyás oldalát és a canicrosst.

A kutyás futás a szánhúzó versenyek egy különszámaként kezdte el hódítását, akárcsak a bikejöring (kutya-húzta kerékpár) vagy a skijöring (ugyanez, csak sífutó léccel), vagy éppen a scooter (rollerral). A canicross mostanra kinőtte magát és komoly versenyek fő ágazatává vált.

Can-icross
A lányok legelső szettje: "power" hám, póráz, hegymászókötél és egy rugó.

Mielőtt elmerülnénk a témában, különböztessük meg a koca-crossosokat a versenyzőktől. Az előbbiek - akárcsak én - saját teljesítményük javítása (konyhanyelven: lustaság) végett kezdtek el állati erőt használni, míg utóbbiak esetében magas szintű felkészülésről, speciális felszerelésről és a célra szigorú szelekcióval kiválasztott kutyákról beszélünk. Ez alkalommal az elsőbálozók oldaláról mesélek egy picit.

Mi kell hozzá?


Can-icross
Lemmy húzószárán jól látszik a gumis betét

A canicrossosok "starter kit"-je (induló felszerelése) egy kezdő terepfutó felszerelést jelent: a gazdi számára a Kalenji Cushion cipője (női verzió) a legjobb választás kényelmes és jól szellőző ruházattal. A jószág esetében pedig minimum a betöltött egy éves kort, futáshoz alkalmas egészségügyi állapotot (nincs ízületi probléma, sérülés, vemhesség, stb.) és persze a szereléket: hám + szár + öv. A hám az első szárnypróbálgatások során még majdnem mindegy, hogy milyen szabású. Később, ha beleszerettünk a sportba, akkor érdemes speciális canicross hámot készíttetni, versenyen csak ilyenben indulhat és hobbi célra is kényelmesebb a kutya számára. A vezetőszár a hivatalos megmérettetéseken előírt hosszúságú, háztáji használatra szinten mindegy, csak ne tapossuk le a Fifi sarkát (legalább 1,5 méter legyen). A szár leglényegesebb tulajdonsága a szakítószilárdsága, főleg, ha vehemens és/vagy nagytestű kutyával futunk, illetve nagyon hasznos ha van benne "rántáscsillapító" betét. Ez a profi cuccoknál egy gumis bélés, ám házilag barkácsolva a sima pórázrugó is jól funkcionál. A csillapító szerepe a derekunkra mért szakítóerő enyhítése, ami egy lendületes, 30-40kg-os kutyánál már egészen fájdalmas tud lenni... A canicross öv értelemszerűen a futó derekán helyezkedik, így hasznos, ha párnázott, széles, kényelmes. A versenyek szintjén már az övnél is magasabbak az elvárások (mert ami nagy és kényelmes, az nehéz). Kipróbáláshoz még elégséges a derékra tekert póráz, vagy az igazán vagányoknak ott a honvédségi derékszíj (hónapokig tett nekem jó szolgálatot).

Can-icross
Lányokkal az erdőben zúzunk

Milyen kutyával űzhetjük?


Nem akarok rasszista lenni, de sajnos bizonyos méret alatt szegény Fifi nem tud hatékonyan dolgozni. Egy 15 kg körüli kutya már ki tud fejteni olyan erőt, amivel élvezni tudjuk mindketten a bikejöringet, de verseny szinten 20 kg és afölötti kutyákkal dolgoznak. Az én Rebim 33 kg, erős és gyors is a feladathoz. Természetesen csak egészséges, edzett, legalább egy éves kutyával fogjunk neki! Fontos az edzések hosszának és intenzitásának fokozatos növelése, a meleg közeledtével pedig ügyeljünk a hűtésre, inkább a kora reggeli és esti órákban futtassunk kutyát.

A kutyás futás mindig terepen történjen!


A beton a mi lábunknak sem tesz jót, de azon legalább van cipő. A legjobbak a földutak, erdei ösvények, vagy a futópályák - amennyiben bevihetjük a Fifit is.


Fontos a kutya kondíciója és képzettsége


A közös futást kezdhetjük hám, vagy bármiféle szerelék nélkül is, főleg, ha a kutya még fiatal, vagy nincs sportos kondícióban. Ezt persze csak akkor vállaljuk, ha a Fifi szófogadó és visszahívható - akkor is, ha nyúl, vagy őz, esetleg másik futó bukkan fel hirtelen! Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor inkább várjuk meg, míg lesz felszerelésünk, a nyakörvvel való húzás semmiképpen sem ajánlott!

Can-icross
Szárnypróbálgatásunk bikejöringben Jettával és Ozzy-val

Ahogy saját magunkat, úgy a kutyát is be kell melegíteni


Illetve ha az autóból vesszük ki a futópálya mellett, akkor mindenképp hagyjunk neki időt ügyes-bajos dolgai elintézésére. Az első próbálkozások során ha nem húz, akkor próbáljuk biztatni, olyan hangsúllyal, ahogy más helyzetben is szoktuk, ha pl. labdáért szalad, vagy a behívást igyekszünk felgyorsítani. Nagyon fegyelmezett kutyáknál ez a sport döcögősebben kezdődhet, hisz gondoljunk csak bele: eddig csak azt hallotta tőlünk, hogy nem szabad feszülnie a póráznak, most pedig hirtelen az ellenkezőjét várjuk tőle. Illetve tartsuk figyelembe mindezek inverzét: ha eddig húzott pórázon a Fifi, és most rádicsérünk, akkor innentől kezdve még jobban fog húzni.

Can-icross
Kis-Tubes, Rotary körsétány, a pécsi terepfutók egyik legnépszerűbb pályája

A kutyák számára öröm minden, a gazdával töltött foglalkozás, ha futóként társaságra vágyunk, vagy ha lusta kutyásként motivációt keresünk, akkor ez a sport a nekünk való! Ha pedig elkap a gépszíj, akkor egy nagyszerű közösség vár minket a magyar canicrossosok táborában.

A végére pedig egy videó, ízelítőnek a Cani-cross-ról 

A szerző


Blog Témáink


Kutya Blog Témáink