slide 1
Kutya sport az Agility

Dog Dancing sport versenyszellemű kutyáknak és gazdijuknak

Amikor az angolul tudó emberek meghallják azt a két szót, hogy dog dancing, rendszerint meglepődnek: Micsoda? Kutyatánc? És valóban, a név alapján tüll ruhácskákba bújtatott, gyönyörűen megnyírt és kifésült kutyusokra gondolnánk, akik két lábon forgolódnak a színpadon, pedig erről szó sincs.

Szerencsére azok a kutyák is űzhetik, akiknek nincsenek híres-neves felmenőik, nem zárják ki azokat az egyedeket sem, akik színhibásak, vagy ferdén nő a foguk, sőt a street-mixek, vagyis a keverékek is ugyan olyan esélyekkel indulhatnak egy-egy versenyen, mint bármelyik fajtatiszta társuk.

Természetesen vannak a sportágban általában sikeresebb kutyatípusok, kutyafajták. A legkedveltebbek a különböző collie-k, pl. az agilityben is elterjedt kecses és gyors mozgású border collie.

Dog Dancing. Kép: Bérczes Christine Elisabeth, Holókői Dog Dancing versenyző, 4.lett az angliai Bajnokok Ligáján 2020

Az agility versenyeken a gyorsaságért és a parancsok végrehajtásának helyes sorrendjéért lehet pontot kapni, és végül a leggyorsabb és legügyesebb kutya győz.

NA DE MI IS AZ A KUTYATÁNC (DOG DANCING) ?

Ez a sport valamivel több, mint 10 éve nőtte ki magát az engedelmes ágazatból.

Kezdetekben a megszokott elemeket (lábnál követést, ültetést, fektetést) mutatták be a kutya-gazda párosok zenére, majd egyre több és több különleges elem lopta be magát egy-egy összeállításba. Mára teljes történetek bontakoznak ki egy-egy kűrből és minden felvezető azon ügyködik, hogy minél több látványos, nehezen tanítható, nem megszokott elemmel fűszerezze az előadást.

Egy dog-dancer kutya nem ritkán 50-nél több trükköt is meg tud csinálni, és az sem kis dolog, hogy ezeket akkor produkálja, amikor kell és legtöbbször csak hangjelre. Ilyenek a láb közötti szlalom, a hátrafelé menet, a különböző fordulók, átugrások, hempergések és igen, könnyedebb kutyáknál a két lábon járás is.

Dog Dancing. Kép: Tanászi Szandra

Kutyatánc kategóriák

Különböző kategóriákban lehet nevezni a versenyeken, mint pl. egy kutya-egy gazda, több kutya-egy gazda, vagy több kutya-több gazda. A kűrök hosszúsága adott, általában másfél és három perc között kell lenniük. Az agility-hez hasonlóan itt is három szinten versenyeznek a résztvevők, amely kategóriákba korábbi eredményeik alapján kerülnek.
Értékelésnél a bírók egyformán veszik figyelembe a technikai szempontokat és a művészi értéket. Fontos, hogy a feladatokat folyamatában mutassa be a páros, hogy milyen a trükkök kivitelezése és nehézségi foka, hogy mennyire észlelhetőek a gazda által adott jelek és összesen mennyi tudást mutat be a kutya repertoárjából.
Persze a művészi érték is sokat számít. A megfelelően megválasztott zene és téma, a hozzáillő öltözet (a kutyára maximum kendőt, vagy nyakövet lehet adni), és a koreográfia, az egész összhangja, a pontozásban is hangsúlyos.
Limitált mennyiségben kellékeket is lehet használni, pl. egy esernyő, amin átugrál a kutya, vagy megkerüli, ugyanez megoldható egy kendővel, stb. A szabályzat tiltja élelem, játék vagy hasonló segédeszköz használatát, akár csak a kutyával szembeni méltánytalan bánásmódot.


Dog Dancing.
Kép forrása: azenkutyam.hu

Két kategóriát különböztetnek meg

Az egyik a freestyle, ahol a koreográfiába teljesen szabadon lehet elemeket választani. A másik az úgynevezett heelwork to music (HTM), magyarra lefordítva olyasmit jelent, hogy szabadon követés láb mellett, zenére.

A heelwork hivatalos szabályzata

Az alábbi pontokra figyeljünk oda gazdiként:

  • A kutya mindig a felvezetőhöz igazodva tartja a pozíciót, állásban és mozgásban egyaránt.
  • A HTM kűr célja, hogy a páros bemutassa, ahogy a kutya közel dolgozik a felvezetőhöz.
  • A lehető legkisebb legyen a távolság a felvezető és kutya között.
  • Fizikai kontaktus a felvezető és kutya között a pozíciók során nem szükséges.
  • A heelwork pozíciók konzisztens, azaz egységes, állandó megtartása kívánatos.
  • Az adott heelwork pozíció legyen mindig felismerhető.


Dog Dancing.
Kép forrása: Kriz Orsolya & Josephine

A kutyatánc sport vagy cirkusz

Az utóbbi időben sok állatvédő kritizálja ezt a sportágat és művelőit, arra hivatkozva, hogy az állatot természetellenes pozíciókba kényszerítik. A legtöbb táncos ilyenkor hümmögve azt válaszolja: “Valóban. Legnehezebben azt tudtam megtanítani a kutyámnak, hogy élvezettel, farokcsóválva dolgozzon velem együtt.”

Mindenkit, aki látott már dog dancing versenyt, lenyűgözi az a lelkesedés, amellyel a kutyák produkálják magukat a pályán. Nem figyelnek a környező ugatásra, beszédre, tapsra, csak a felvezetőjükre koncentrálnak, a páros közötti kapcsolat, összhang irigylésre méltó. Ennek az az oka, hogy az ilyen típusú feladatokra, trükkökre a kutyát szinte lehetetlen kényszert alkalmazó módszerekkel tanítani. Ha mégis sikerülne, a kutya munkája, arckifejezése elárulná azt, így rombolva az összképet.

A kutyatánc szépsége, hogy gyakorlatilag bármilyen típusú kutyával lehet művelni, egy lassú, nagy kutya is lehet sikeres, ha egy kis kreativitással és a megfelelő zenével pótoljuk a lendületet. Ez talán az egyetlen olyan kutyás sportág, ahol az adott kutya habitusát és adottságait a bírók figyelembe veszik a pontozásnál, ezzel egyenlítve ki az esélyeket.

A versenyző kutyák szinte kizárólagosan pozitív megerősítéses módszerrel lettek tanítva (jutalom falatokkal vagy apportjátékkal), és ez az a sport, ahol a legnagyobb mértékben elterjedt a klikker használata, amely módszer minden kényszert nélkülöz. Ezek a kutyák edzés-szituációban szinte soha nem kapnak büntetést, ugyanis a legtöbb kiképző az első büntetés után rájön, hogy ezzel többet árt, mint amennyit használ.

Dog Dancing.
Kép forrása: dreamstime.com

Első ránézésre többen mégis azt gondolják, hogy ez csak cirkusz és sajnálják a résztvevő kutyákat. De ha valaki egyszer közelebbről is megismeri a dog dancing-et, aki belát a kulisszák mögé, sőt, megpróbál összeállítani egy kűrt, arra felkészíteni a kutyáját, akkor rá kell jöjjön, hogy ez bizony sport a javából.

Videó: DOG DANCING EURÓPA BAJNOKSÁG Orsolya Kriz & Josephine - Dogdance European Championship 2019

A dog dancing olyan sport, aminek kellemes mellékhatása a kutya és gazda közötti tökéletes összhang az élet minden területén.

Videó:FCI Dog dance World Championship 2016

Forrás:  Vicek Gabriella


Blog Témáink


Kutya Blog Témáink