slide 1
Canicross-Miért futnál egyedül?

Dog scootering - Mert vágtatni jó!

A kutyás tereproller, azaz szakmai körökben csak "scooter", egyike a kutya által versenyszerűen vontatható eszközöknek, és egyben a személyes kedvencem. Jelenleg sajnos nem birtokolok ilyen csodás vasat, ám akad barátném, aki igen. Egy kellemes vasárnapon találkoztunk és csapattunk egyet.


A kutyás scooter egy ritka vagány dolog, ráadásul a legkönnyebben elérhető a műfajban. Kutyával vontatható még kerékpár (közúton a KRESZ erre nem bátorít!), illetve a szánhúzósok szárazidős edzőkocsija, ezek mindegyikével pedig (megfelelő műszaki állapot esetén) versenyeken is indulhatunk.

Dog Scootering
Dogscooter - a nagykerekű roller.

Miért pont roller?


A kerékpár - nekem - nagyon para, alapvetően félek a sebességtől, és a bringán van a legkisebb biztonságérzetem. Az edzőkocsi jó dolog, de 1-2 kutyával luxus, ráadásul nehezen szállítható. A scooter ellenben kicsi, könnyű, 1-2 kutyával lehet vele futni és ráadásul sokkal nagyobb biztonságot ad, lévén nagy baj esetén könnyű katapultálni.

Dog-Scootering
Két kutyával is biztonságos!

Kihasználjuk a ritka alkalmakat


Virág barátnőm utazott le hozzánk Somogyból, hogy legyen egy közös edzésünk, neki is régi vágya volt két beauceronnal futni, mi pedig imádunk scooterezni, így adta magát, hogy tesómmal kiegészülve összeállunk egy "családi" rollerezésre. Családi, mert minden résztvevő kutya rokon volt egymással. :)

Dog-Scootering
Két kutya és dogscooter

Kezdők és rutinosak, szólóban és tandem


Virág Bolg kutyájával érkezett, Tesóm Rivet hozta, én pedig a megszokott Pogo-Rebelle párossal jöttem. Elsőnek Virág derítette fel a terepet, a Fekete-víz mentén futó földutat Bolggal. Jó 1,5 kilométeren tudtak menni egyenesen, majd az erdősávnál megfordultak. Egy kellemes 3 kilis távunk lett így, pont megfelelő sprintekhez, a két kutyás fogatok gyakorlásához.

Dog-Scooter
Vigár, Bolg,Rebi és a dog-scooter. Előszőr voltak összekötve.

Először úgy gondoltuk a rutinos kutyákat rakjuk össze, így a hatalmasra nőtt Bolg és az én nagyobbik szukám, Rebi kerültek össze. Mindkettő elég komoly szinten pörög, ha rákerül a húzóhám, így elvárható mértékben voltak őrültek. Életükben először voltak összekötve, méghozzá igen szorosan, hisz egy irányba kell futniuk. A rajt utáni néhány száz méteren még izmoztak kicsit egymással - leginkább csak ugattak egymásnak - aztán rájöttek, hogy egymás mellett is lehet futni, és onnantól már béke volt és egyetértésben száguldottak végig a földúton. A 40 kilós Bolg és a 33 kilós Rebi az 55 kilós Virággal (+plusz a scooter) elég könnyedén haladt. :)


Dog-Scooter
Szárnypróbálgatásunk

Számít a méret


Az első futam tanulsága volt, hogy számít a kutyák mérete és tempója. A nagyobb és hosszabb Bolg lépéshossza nem volt arányban Rebiével (aki egyébként nem tipeg, de lényegesen kisebb), így mikor Reb lassabban vágtázott, Bolg ügetni volt kénytelen, és így be is akadt egyszer a lába a szárba. A megfordulás Virág elmondása szerint zökkenőmentes volt, a kutyák ügyesen együtt dolgoztak.

Dog-Scooter
Andi és Bolg

Aki nem lép egyszerre...


Eztán szépen sorban kipróbáltuk mi is a lányokat, mindenkinek könnyen ment a feladat, nem volt előttük ismeretlen a húzás művészete, ahogy a megállítás és az irányok sem. Egyedül Riv volt elsőbálozó, de ő is nagyon szépen rájött a feladatra és csak úgy suhantak Andival... Az én lányaim pedig - bár van köztük néhány kiló különbség, és Rebi hosszabb is - szó szerint egyszerre léptek. Kiváló párost alkottak.


Az elővigyázatosság itt is fontos!


Bár kisebb az esés kockázata, a scooteren állva is egészséges a sisak és a védőszemüveg használata. A tereproller kialakítása miatt a rugózása sokkal fapadosabb, mint pl. egy hegyi kerékpáré, így a kesztyű is erősen javallott, de még azzal együtt is nagyon ráz. A megfelelő terep szükséges a jó haladáshoz, bár nagy kerekeken mozog, a vas sokszor talajt tud fogni, főleg ha kövek bújnak meg a trailen. A hajtása végett pedig készüljünk fel arra, hogy ha sokat scooterezünk, féloldalas lesz a vádlink. :) A száguldás hevében könnyű összeszedni egy izomlázat a bal vádlira és a jobb combra :)


Összegezve a scooter jó móka azoknak, akik ismerkednek a húzósporttal, nem érzik magukat késznek bikejöringre de szeretnének valamilyen keresztedzést a kutyának (kutyával), vagy egyszerűen csak vágynak erre a fantasztikus érzésre. :)

A végére pedig egy videó, ízelítőnek a Cani-cross-ról 

A szerző


Blog Témáink


Kutya Blog Témáink