Magunkról

Aiko Japán Akita Inu

Japán Akita Inu vagyok. Szuperül érzem magam a családnál. Hamar beilleszkedtem. Ili anyut választottam falkavezérnek. Ő hozott haza a kocsiban az ölében. Amikor haza értünk tőle kaptam először vacsit. Utána a lábához kellett bújnom. Apát is megszerettem hamar. Ő is mindig megsimogat, kényeztetett, jó vele is lenni. A tanításnál nem mindig fogadok szót neki. Azt nem tudom, hogy miért nem, kicsit ellenkezem… jó de utána végrehajtom a kérését.
Szerettem iskolába járni. Jó volt társakkal találkozni. Gyapi apu meg egy nagyon vicces ember, szeret, szeretek vele dolgozni.
Most nem járok iskolába, de otthon a kertben Apa készített egy egyszerű pályát. Anyával azon gyakorolunk.
Szeretek itt élni.
Cirmi barátommal jókat játszunk, kergetőzünk. Így kezdődik a reggel, vadászok rá, de ő is benne van mindig a játékban .

Képességei: Aiko Akita Inu

Aiko egészsége 100%

Küllem 100%

Intelligencia 100%

Kedvesség 100%


Ilona - Résztulajdonos

Fenőt koromban midig volt kutyám. Jelenleg is Aiko mellett van Berci, egy nagyon szép kedves, keverék.
Amikor Vadász, a mentett husky kutyánk egyik éjjel elaludt és elmúlt a stressz, elkezdtünk gondolkodni, hogy milyen fajtát válasszunk. A sok kedves faj közül az akita inura esett a választás, annak ellenére, hogy sok elmarasztaló hozzászólást olvastunk. Úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk, türelemmel, sok foglalkozással, tanítással és sok- sok szeretettel.
Mikor megérkezett a kis gombóc maci, hamar észrevettük, hogy nagyon figyelmes és tanulékony. Hamar szobatiszta lett. A cicával hamar barátságba lett, Bercivel már más volt a helyzet, elfogadta, de nem volt benne a játékokban.
Vártuk, hogy elérje az óvodás kort és vihessem szocializálódni. Majd amikor túl volt az oltásokon indult az iskola.. nagyon élveztük mind a ketten. Hamar tanult és minden kérést, parancsot szívesen végrehajtott. Sikeres alapfokú vizsgát tettünk. Most várjuk az ivartalanítást, hogy folytathassuk a középfokkal. Addig megy az itthoni tanítás.

Képességei: Ilona

Kedvesség 98%

Terhelhetőség 98%

Ilona és Aiko kommunikációs viszonya 98%

Ilona és az Aiko akita viszonya 100%


Rezső - Résztulajdonos

Hogy miért pont Akita Inu lett a választás? Vadász egyik éjszaka elaludt. Helyette kerestünk egy nekünk megfelelő kutyát. Az akitát szemeltük. Sokat olvastunk, hogy makacs, magának való, nem egy szófogadó…. Ezért döntöttünk a nyolc hetes kölyök mellett. Meg találtunk egy nagyon széplányt, elfogadható áron. Mint kiderült azon a napon született, amikor Vadász elaludt. Vadász reinkarnációja lehetett. Ez később be is bizonyosodott!.(Erről később)…
December 13-án elmentünk érte. Az első találkozás szuperül sikerült. Első perctől barátságos volt velünk, az ölünkbe bújt, puszilgatott bennünket. El volt döntve azonnal, hogy őt visszük haza.
Nem bántuk meg, mert jól kommunikáló, szocializált ható, nevelhető kutyát kaptunk. Igaz Ili nagyon sokat foglalkozik vele, mert őt választotta falkavezérnek, és szeret is óvodába, iskolába járni, meg naponta otthon is tanítja.

Képességeim: Rezső

Terhelhetőség 92%

Kedvesség 92%

Rezső és Aiko kommunikációs viszonya 90%

Rezső és Aiko viszonya 100%


Aki fontolóra veszi, hogy megosztja életét egy Akita Inuval, annak már rendelkeznie kell némi kutyás tapasztalattal, mivel kezdők számára nem alkalmas. Neveléséhez gazdájának időre, türelemre és nagyon jó idegekre van szüksége. Ezen kívül Akita Inu tulajnak ha esik ha fúj, mindig kint kell lennie a természetben. Ha biztosítja négylábújának a szakszerű és megfelelő leterheltséget még lakásban is tartható, de mindenképpen szükséges hozzá a főbérlő beleegyezése. A család minden tagjának hozzá kell járulnia az új lakótárs érkezéséhez és nem lehet allergiás. A japán spitz nem alkalmas a rendmániások vagy fekete bársonynadrágot imádók számára, mivel -főleg az évi két vedléskor- nagyon sok szőrt hullajt.
Ez a kutyafajta egész jól kijön az idősebb gyerekekkel, ám mindenképpen szüksége van elvonulási lehetőségre. A többi háziállatot csak akkor fogadja el a Akita Inu, ha már kölyökként ehhez szoktatták. Később se hagyják magára a tengerimalaccal, mivel vérében van a vadászat.
Gondoskodjon kutyája ellátásáról szabadság és betegség idejére is. Manapság a jólnevelt négylábú kísérőket már nagyon sok pihenőhelyre magunkkal vihetjük, mivel sok hotelben szívesen látják a kutyákat. Mindenesetre Akita Inu kutyájával ne válasszon túl meleg úticélt, mivel a hőségtől szenvedhet. Ha otthon hagyja gondoljon rá, hogy csak tapasztalt kutyatartó kezébe kerüljön, nehogy Akita Inuja az utazás ideje alatt nehezen elhagyható rossz szokásokat vegyen fel.
Beköltözés előtt az egyszeri költségek mellett gondolja át a további költségeket is (magának a kutyának az ára, etetőtálból, takaróból, kutyafekhelyből, pórázból, hámból, nyakörvből álló alapfelszerelés, ápolási eszközök, biztonsági eszközök az autóban szállításhoz, játékok) a fajtának megfelelő eledel havi költségét, kutyaadót, a rendszeresállatorvosi vizsgálatok költségét, mely betegség esetén még több lehet.

Ha elrabolta szívét ez a japán fajta és minden feltétele adott hozzá, hogy egy ilyen büszke kutya tulajdonosa legyen elkezdhet tenyésztőt keresni. Kerülje el a törzskönyvnélküli ajánlatokat, mert csak ez garantálja Ön számára a fajtatiszta Akita Inut. Győződjön meg róla, hogy a tenyésztő tagja-e valamilyen egyesületnek, mert az mindenképpen a fajta felelősségteljes tenyésztésről árulkodik. A tagság feltétele, hogy a szülők rendelkeznek bizonyos egészségügyi és jellembeli tulajdonságokkal, mielőtt tenyészteni engedik őket. Ezen kívül a tenyésztőnek lehetőséget kell biztosítania arra, hogy megismerkedjen a kölykökkel és a szülőkkel az otthonukban. Az a jó, ha mindegyik kiegyensúlyozott és éber állat benyomását teszi Önre. A Akita Inuknál különösen fontos a szocializáció már picikorban, melyre a tenyésztőnek nagy hangsúlyt kell fektetnie, hogy a kölykök minél előbb megszokják a mindennapokat és minél többet megtanuljanak. Aki szeretné kutyáját macskákhoz is szoktatni, olyan tenyésztőt keressen akinek cicája is van. A féregtelenített és oltott kölyök mellé jár még a legkorábban kilenc hetes korában kiállított törzskönyv, a chippel ellátott kutyák EU-igazolványa, valamint olyan apróságok, melyek segítik a beszoktatást – például a megszokott takarója, vagy pár adag a megszokott eledeléből. Felelős Shiba Inu-tenyésztők a vásárlást követően is rendelkezésre állnak, ha a négylábú egészségére vagy fejlődésére vonatkozó tanácsért fordulnak hozzá.
Ha nem kölyökkutyát keres, hanem felnőtt kutyát szeretne befogadni, többféle lehetősége is van. Bár kevés az esély egy fajtatiszta Shiba Inu kutyára a helyi menhelyen, mivel ez a fajta nem annyira elterjedt. Az Interneten azonban biztosan számos egyedet talál, aki bármilyen okból elvesztette a korábbi családi falkáját. Néhányukat leadták, mivel korábbi gazdájuk a fajta domináns viselkedését alul a saját hozzáértő kompetenciáját pedig túlbecsülte. Az ilyen gyéren nevelt és szocializált kutyák profik kezei közé valók, akik kutyakiképzők- vagy iskolák szakszerű támogatását veszik igénybe. Előfordulnak azonban jól nevelt Siba Inuk is a menhelyeken. A közvetítő szervezet képviselőivel folytatott alapos beszélgetés során mindkét fél kiderítheti, hogy összeillenek-e a kutyával. Legideálisabb természetesen a személyes ismerkedés. Mindenesetre csak gazdagodhatunk, ha az életünket egy “second-hand-kutyával” osztjuk meg..

Ki a természetbe bármilyen időjárás esetén – a hosszú séták számítanak a japán spitzek legkedveltebb elfoglaltságai közé. Esőben is szeretik megjáratni mancsukat. A felnőtt kutyák kiváló társak lehetnek a futáshoz vagy biciklizéshez. Lassan építse fel négylábúja kondiját és ne feledkezzen meg vadászösztönéről sem. Egy Akita csak a számára értelmes feladatokat végzi el szívesen, ezért pusztán az aportálásra kevésbé hajlandó. A fajta egyes egyedei lelkesednek az agility-sportért, másokat egyáltalán érdekli. Négylábújával közösen kísérletezze ki, hogy mi okoz mindkettőjüknek örömet.

Az akita fajta kutya a tulajdonossal egy különleges viszonyt alakít ki.Ha kis korától jól és szakszerűen neveljük, hamar kialakul a falkában elfoglalt helye. A tulajdonosnak kell lenni a falkavezérnek. Majd jönnek a család tagok.Akikeket ugyan úgy szeret mint a falkavezért, csak más a viszony köztük. Ezután jönn az akita a falkában. Majd a többi állat a családban.


Ő szeret elvárások nélkül, és követ rögös utakon. Elfogadja a sorsot végül. Hűséges végképp és vakon. A szívünk lásd, egyszerre dobban, közös a bánat, s az öröm. Érzése nem marad titokban, – hálás vagyok és köszönöm.
/Aranyosi Ervin/

logo

Elérhetőségeink

Aiko Akita Inu
       2040 Budaörs,
       Réz u. 11/2,
       Magyarország
  GPS: 47.46712, 18.96890
Kapcsolat
  Mobil: +36 30 4260527
Web:https://www.akita-aiko.hu

Copyright Info

Az oldalt adatvédelem védi.
Az oldal, az oldal adatai és a megjelenített képek másolása, csak a webmester engedélyével lehetséges.
E-mail:
akitainu.hu[kukac]gmail.com