Japán Akita Inu fajtaleírása

Print Friendly and PDF

               Hogy mi teszi varázslatossá ezt a kutyát? A csodálatos szépsége, hűsége a gazdához és családjához, a kedvessége...

Pontos információk

Mindig megpróbálunk pontos információkat addni, közvetíteni.

Információk áramlása

Mindenesetben gyors. Jelentkezését követő 24 órán belül jelentkezünk e-mailben.

Facebook használata

Érdemes felkeresni a facebookot. Nagyon sok kutyás oldallal találkozhatunk.


fajta jellemzők

Meleget elviseli:
Egyedül hagyható:
Lakásban tartható:
Érzékenység:
Kezdő gazdiknak:
Hideget elviseli:
Ápolás, gondozás
Nyáladzás:
Könnyen ápolható:
Szőrápolás:
Hízásra hajlamos:
Egészség:
Vedlés:
Mozgás igény:
Energia szint:
Mozgásigény:
Játékosság:
>Intenzív:
Barátságos
Családbarát :
Gyerekeket szereti :
Kutyákat szereti:
Idegenek barátságos:
Taníthatóság
Hajlamos elvándorolni:
Ugatás:
Vadászösztön:
Tanítható:
Intelligens:

fajta jellemzők

Neked megfelelő fajta?
Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
Folyamatos vedlés jellemzi
Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a nagy nyári hőségeket. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára a megfelelő mozgásmennyiséget. Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

Az alázat nem jellemző rá

Még a legjobb kutyakiképző sem képes egy Akitát értelmetlen utasítások teljesítésére rávenni. Az együgyű játékok vagy sportos mutatványok iránt nem mutat érdeklődést, inkább komoly és tekintélyt parancsoló természetű kutyafajtának mondható. A kutyasportokat ezért nem igazán kedvelik az Akiták, annak ellenére, hogy kiváló sportolóként jó eredményeket érhet el, ha értelmét látja a gyakorlatnak. Sport és nevelés tekintetében is a siker erősen függ a gazdi elkötelezettségétől. Fontos, hogy az ember meg tudja győzni, hogy az engedelmesség hasznára válik.

Az eredeti fajta tudatos tenyésztése

A japánok korán felismerték a büszke kutya jelentőségét saját országuk számára ezért már a 20. század elején támogatták a nemzeti rassz tudatos tenyésztését. Nem csoda, hogy az évek során keresztezések útján különböző vonalak fejlődtek ki, ágaztak el. A japán kinológia szempontjából mindez inkább felosztáshoz vezetett, mint a fajta gazdagodásához és a tenyésztés során sokkál inkább az eredeti fajtához nyúltak vissza, mely magas, ék alakú fejet, az amerikai Akitához képest keskenyebb és rövidebb hátat jelent. A japán Kishu Inu vadászkutyával, japán szánhúzó kutyákkal, Csau-csauval és a Matagi Ataki-val történt keresztezés útján kívánták elérni ezt a célt.

Egészséges és erős jellemű kutyafajta tenyésztése a legfőbb cél

Továbbra is az eredeti fajta tisztaságának megőrzése a legfontosabb a tenyésztők számára nem csak Japánban, hanem számos európai országban. Tudósok és kutatók bevonásával próbálják az eredeti Akita jegyeit megőrizni illetve a genetikai hibákat vagy nem kívánt jellembéli tulajdonságokat kiküszöbölni. A cél, hogy egészséges és szociálisan jól alkalmazkodó egyedeket tenyésszenek. Mindez csak szigorú tenyésztési követelményekkel és a tenyésztők nagy elkötelezettségével érhető el. A túltenyésztett és beteges állatok elfogadhatatlanok, ezért következetesen kivonják őket a tenyésztés alól.

akita inu fajtaleírás

akita inu eredete

Az Akita egy ősi japán kutyafajta, amit nagyobb vadakra való vadászatra, - mint például: medve, jávorszarvas, vaddisznó - tenyésztettek ki, amely a japán Honshu szigetéről származik. Állítólag a szamurájok mellett is harcoltak, majd a japán kormány 1931-ben nemzeti kinccsé nyilvánította a fajtát. Az Egyesült Államokban Helen Keller író jóvoltából vált ismertté a fajta, aki egy Japánban töltött utazása során ismerkedett meg az Akitával 1937-ben. Egy kiskutyát magával is vitt az államokba. Sajnos a második világháborúban sok Akitát megöltek a szép szőre miatt, de a fajtának sikerült túlélnie, és az amerikai katonák körében nagy népszerűségnek örvendett, akik több kiskutyát is hazavittek az államokba. Az Akitát 1973-ban ismerte el Az American Kennel Club. Manapság házőrzésre vagy rendőrkutyaként alkalmazzák. Érdekesség: A leghíresebb Akita egy japán nevű Hachiko, akit a mai napig tisztelnek az országban. Hachi minden nap kikísérte gazdáját a vonatállomásra, majd minden délután elé ment, és együtt mentek haza. Az egyik alkalommal a gazdája nem jött a vonattal, meghalt, de ő kitartóan várt és várt. Az egész hátralévő életét a vasútállomáson töltötte, remélve, hogy egyszer visszatér gazdája. Életéről filmet is készítettek Richard Gere főszereplésével.

Megjelenés Leírás

Megjelenése határozott és méltóságteli. Feje ék alakú, testével arányos, széles. Szemei sötétbarnák, kicsik és ferde metszésűek. Fülei majdnem a feje tetején helyezkednek el, méretéhez képest kicsik, vastagok, háromszög alakúak, előre felé fordulnak. Nyaka erős, izmos. Háta egyenes, mellkasa mély, a szegycsont hangsúlyos, ágyéka széles, teste téglalap alakú. Lábait párhumazosak, egyenesen tartja. Mancsa kör alakú, lábujjai szorosak. Farka közepesen hosszú, magasan tűzött, befelé, a hátára kunkorodik.

Szőrzet: közepes

Jellemzői:

Bundája sűrű, egyenes, vízlepergetős. Aljszőrzete puha, fedőszőre viszont érdes tapintású. A farok résznél a szőr valamivel hosszabb. Fontos, hogy a hosszú szőrű kutyákat, a szépségversenyekből kizárják. Szőrzete rövid, a testéhez simuló. Színe fehér, rőt, szürke, tigriscsíkos, szürkésfekete, ill. fehér alapon fekete foltokkal tarkított.

Színe:

Fehér, tarka, vöröses-őzbarna, csíkos és szezám. A fehér kivételével minden színnél lennie kell "urajiro"-nak, azaz egy fehéres színnek, ami az arcorri részen, a száj alatt, a pofa két oldalán, a nyakon, a hason, a lábak belső oldalán és a farok alsó részén található. Ez a fajta egyik fő jellegzetessége, a fekete maszk nem megengedett.

Ápolás, tisztántartás

Könnyen ápolható: az Akita nem igényel sok ápolást. Szezonális bolhakezelésre van szükség, de a kutya szőrének professzionális eszközökkel történő vágására nincs szükség. A fertőzések elkerülése érdekében a füleket és a szemét néha meg kell tisztítani. Ideális választás az Akita, ha nincs időd, készséged vagy nem szeretnéd, hogy sokba kerüljön az Akita ápolása és gondozására. Optimális választás lehet szőrápolásban kevésbé jártas gazdiknak.

akita inu természete

Híresen hűséges kutyafajta, nagyon ragaszkodik a gazdájához.

Kezdő kutyatulajdonosoknak nem ajánljuk. Nevelésüknél gondosan kell eljárni, hiszen független és nagyon akaratos, domináns fajtáról van szó, határozottnak kell lennünk, de durva kiképzési módszereket nem szabad alkalmazni és büntetni sem szabad az Akitát. Mindig pozitívan és szeretettel álljunk a kutyához. Az Akita képzése sok türelmet és elszántságot igényel. Néha úgy dönt, hogy a saját gondolatait hajtja végre és nem a gazdiét.

Kiskoruktól kezdve hozzá kell szoktatni más emberekhez és állatokhoz, különben nem lesz egy barátkozós fajta. Ha van mellette egy másik kutya, hajlamos dominánsan és nem túl barátságosan viselkedni. Nem ugat túl sokat, és a vadászösztöneire figyelni kell, hozzá kell szoktatni a macskákhoz,egyéb háziállatokhoz.

A gyerekeket inkább védelmezni, nem játszótársnak való. Sportversenyekre nem alkalmas, mert szeret független lenni és a maga feje után menni. Kiegyensúlyozott, józan, értelmes kutya. A család iránt odaadó, de inkább barátságos családtagként tekint magára, mintsem egy házikutyára. Az Akita bátor, családja természetes őrzője.

Legfőbb tulajdonságai: Tanulékony, bátor, harcias.
Alkalmazása: Nagy múltú harci eb. Eleinte kutyaviadalok népszerű főszereplője volt, s emiatt majdnem kipusztult. Később a véres viadalokat betiltották, és a fajta újból felvirágzott. Ma már szinte kizárólag kedvencként vagy sportkutyaként tartják.
Profil: őrző-védő kutya.
Nagyon lényeges, mondhatnánk, létfontosságú, hogy minél korábban szocializáljuk; már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülnek nála.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.


Forrás:zooplus.hu

Videó lejátszó:

Szabadon böngésszen tovább. Válassza ki az Önnek legmegfelelőbb színárnyalatot...

Ha kiválasztotta, mi segítünk megtalálni a tenyésztőt, aki nem szaporító, hanem mestertenyésztő. A célunk közös, hogy Önök megfelelő kutyához jussanak
Egy kutya egy életre szól..

Elérhetőségeink

Aiko Akita Inu
       2040 Budaörs,
       Réz u. 11/2,
       Magyarország
  GPS: 47.46712, 18.96890
Kapcsolat
  Mobil: +36 30 4260527
Web:akita-aiko.hu

Copyright Info

Az oldalt adatvédelem védi.
Az oldal, az oldal adatai és a megjelenített képek másolása, csak a webmester engedélyével lehetséges.
E-mail:
akitainu.hu[kukac]gmail.com