Főoldal»» Szocializálódás » Ez a lap

Kutyakölyök - Alapfokú engedelmesség

Admin
2020.12.22
Kölyök alapfokú engedelmesség,
Prémium apartman

Pozitív motiváció


Minden jóravaló kutyának illik tudnia, hogy ha hívják, odajöjjön, engedelmesen haladjon gazdája mellett, vezényszóra üljön, feküdjön, helyben maradjon. Ismernie kell továbbá a "nem" szó jelentését és meg kell tanulnia engedelmeskedni.

A kiskutya az első pillanattól kezdve érezze, hogy mi parancsolunk neki. Később ugyanis vagy a mi akaratunk vagy a kutyáé érvényesül - vagy mi vezetjük őt vagy ő minket.A kutya fegyelmezését nem szabad összetéveszteni a megfélemlítéssel; nem lehet szándékunk, hogy féljen tőlünk, csupán azt próbáljuk elérni, hogy megértse: minden körülmények között engedelmeskednie kell gazdájának.


A kölyök nevelése lehetőleg barátságos, biztató hangnemben történjen; kerülni kell a kemény, parancsoló hangsúlyt.


Vannak olyan tulajdonosok, akik azt mondják: majd meglátjuk, ki a makacsabb - és az úgynevezett kemény kéz módszerével kísérleteznek, amely azonban a legtöbb esetben semmit nem ér. A másik véglet, amikor egyesek egyszerűen elfogadják a kölyök önfejűségét, de ennek következtében olyan kutyájuk lesz, amely azt csinálja, amit akar, és elkényeztetett zsarnokká növi ki magát.


A nevelésnél figyelembe kell venni a kutya veleszületett adottságait; mindenekelőtt azt, hogy a legtöbb kölyök akkor érzi jól magát, ha a sokszorosan felfokozott energiáját, mozgásigényét levezetheti; jól ki kell futnia magát. A kölyöknek megvan az a tulajdonsága, hogy amint kirohanja magát, önként visszatér gazdájához. Éppen ezért, ha elengedjük a kutyánkat, ne zavarjuk futkosásában különböző parancsok kiadásával, fütyülgetéssel. Hagyni kell, hogy saját maga határozza meg, mennyi mozgásra van szüksége. A szabad száguldás lehetősége sokkal erősebb inger a kölyök számára, mint gazdája fütyülgetése vagy kiabálása, aminek egyéb körülmények között is kicsit vontatottan tesz csak eleget; ezért ezzel tulajdonképpen arra szoktatja kutyáját, hogy oda se figyeljen a parancsaira.


A kölyökkutyának már 6-8 hetes korában meg kell szoknia, hogy az utcán csak pórázon járhat. Ha nem szívesen viseli a nyakörvet, tegyük rá a lakásban is, egészen addig, amíg nem érzi többé azt, hogy a nyakörv gátolja őt szabad mozgásában. A kölyök nevelésére, az alapfokú tudnivalók gyakorlására legalkalmasabb hely a szabad terület, rét, erdő vagy tágasabb térség. Először hagyjuk rohangálni a kiskutyát, hogy levezethesse felesleges energiáját, és csak utána kezdjük tanítani az engedelmességre.


Prémium apartman

Pozitív motiváció

A foglalkozási idő kezdetben rövid - legfeljebb 15-20 perc - legyen. Még célszerűbb, ha a leckét napi két alkalommal kapja. Ha ugyanis az oktatás ideje túlságosan elhúzódik, a kölyök nem veszi figyelembe parancsainkat. Ha a kutya jól teljesítette a feladatot, dicsérjük meg, és játsszunk vele néhány percig.

A tanulást mindig sikeresen teljesített gyakorlattal zárjuk. Nehéz feladat begyakoroltatásakor a jó teljesítés legcsekélyebb jelére is abbahagyhatjuk a leckét. Ha a türelmünk fogytán, ugyancsak tartsunk szünetet. Ha a kutyánk valamit nem tanul meg azonnal, ez még nem ok a türelmetlenségre, a kiabálásra vagy a szigorra. Amikor már "megérti" a parancsot, teljesíteni is fogja. Ne szegje a kedvünket, ha netán hosszabb időt vesz igénybe, amíg a kölyöknél bevésődik egy-egy gyakorlat kifogástalan végrehajtása. Általában ne parancsolgassunk túl sokat, de ragaszkodjunk ahhoz, hogy az egyszer kiadott utasítást kutyánk teljesítse.
Ez az időszak tulajdonképpen az úgynevezett próbakorszak, egyrészt a kölyök, másrészt a még gyakorlatlan, tapasztalatlan tulajdonos számára. Ahogy fejlődik, erősödik a kiskutya, úgy lesz egyre értelmesebb, nevelhetőbb. Éppen ezért az alapfokú engedelmességet egészen fiatal korától követeljük meg tőle.!

 


Forrás:amarqt.com


Szabadon böngésszen tovább. Válassza ki az Önnek legmegfelelőbb színárnyalatot...

Ő szeret elvárások nélkül, és követ rögös utakon. Elfogadja a sorsot végül. Hűséges végképp és vakon. A szívünk lásd, egyszerre dobban, közös a bánat, s az öröm.
Érzése nem marad titokban, – hálás vagyok és köszönöm.

/Aranyosi Ervin/
Egy kutya egy életre szól..

Elérhetőségeink

Aiko Akita Inu
       2040 Budaörs,
       Réz u. 11/2,
       Magyarország
  GPS: 47.46712, 18.96890
Kapcsolat
  Mobil: +36 30 4260527
Web:akita-aiko.hu

Copyright Info

Az oldalt adatvédelem védi.
Az oldal, az oldal adatai és a megjelenített képek másolása, csak a webmester engedélyével lehetséges.
E-mail:
akitainu.hu[kukac]gmail.com