Admin
2017.05.02
Grillkonyha,
3 Comment

A legfontosabb vezényszavak kutyánk nevelése során

Ezeket az alap vezényszavakat minden kutyának ismernie kéne

Az alábbi vezényszavakat, vagy más néven parancsokat minden családi kedvencnek meg kéne tanítani, hogy meg tudjuk vele értetni magunkat.
Előnye még a vezényszavak tanításának, az, hogy miközben együtt tanlusz kutyáddal kapcsolatotok mélyebb lesz, és a kommunikáció egyre könnyebb, ráadásul fejlődik az önbizalmatok, és egyre kevésbé jelentkeznek kedvencednél a viselkedés problémák is, ha vannak ilyenek, sőt veszélyes szituációk megelőzéséhez is elengedhetetlen egy jól nevelt eb, aki jól ismeri az alap utasításokat.
Még mielőtt felsorolnánk a fontosabb parancsokat, mindenképp tisztázzuk azt, hogy milyen is a jó parancs. Lehetőleg egy rövid szóból áll, amit határozott, felszólító hangsúllyal ejtünk ki. Abban az esetben, ha kérdő, vagy kérő hangsúlyt használunk, azt a kutyus egy bizonytalan utasításként fogja kezelni, és nem fogja komolyan venni. Egy kívánt viselkedéshez csak egy vezényszót kapcsoljunk, hogy biztosan tudja kedvencünk, hogy mit is várunk tőle.
Fontos, hogy tartsunk egyensúlyt a parancsok átltal kontrollált viselkedések, és a szabadon végezhető tevékenységek között, mert mindenkinek szüksége van szabadon felhasználható időre, vagyis ÉN időre, kis társunknak is. A parancsokkal ne uralkodni akarjunk kutyusunk minden percén, hanem inkább segítsük őt a könnyebb kommunikációban, ami által mindekettőtöknek élvezetesebbé válik az együtt töltött idő.

ÜLJ

Legelsőként jó, ha ismeri négylábú élettársad az ÜLJ parancsot. Ezzel tudod megkönnyíteni például a nyakörv feladását, vagy leültetni, ha épp ugrálós kedvében van. Ebben a pozícióban ő is meg tud pihenni.

NÉZZ IDE

A NÉZZ IDE vezényszó segít abban, hogy Rád figyeljen, és levegye tekintetét a körülöttetek lévő eseményekről. Ez nagyon hasznos lesz más parancsok tanításánál is, és hihetetlenül jól fejszeti kedvenced koncentrációs készségét.

MARAD

A MARAD-ot akkor használjuk, ha több időre el szeretnénk távolodni a kutyánktól, hogy miután elintéztük dolgunkat visszatérhessünk hozzá. Általában az ül, vagy fekszik parancsokkal együtt alkalmazzuk, így számára kényelmes pozícióban várhat ránk.

FEKSZIK

A FEKSZIK utasítás szintén hasznos lehet, ha a kutyust pihenő pozícióba szeretnénk helyezni. Más vezényszavak tanításához is elengedhetetlen, mint például a relax- póz, melyben könnyen át tudod vizsgálni kedvencedet például egy erdei séta után kullancsokat keresve.

LÁBHOZ

A LÁBHOZ paranccsal a lábad mellé tudod szólítani kis barátodat, ha idegen kutya közeledik felétek, vagy épp egy forgalmas út mellett haladtok el, ahol nem szeretnéd, hogy kiszaladjon a kocsik elé. Ebben a lábnál követésben haladtok egészen addig, amíg biztonságos terepre nem értek, ahol már el tudod őt engedni.

GYERE

A GYERE is az egyik legfontosabb utasítás, hiszen veszélyes helyzetekben bármikor be kell, hogy tudd hívni kis kedvencedet a balesetek elkerülése érdekében. Nehogy véletlenül megtámadják őt séta közben, vagy épp ő harapjon meg másokat, hiszen egy ilyen eseménynek komoly következményei is lehetnek.

ÁLLJ

Az ÁLLJ parancs ismerete is lényeges lehet például, ha autóúton haladtok keresztül, és nem akarod, hogy kutyusod kiszaladjon az úttestre. Ezt leginkább séta közben fogod hasznosnak találni, ha meg kell állnotok az úton szélén átkelés előtt, hogy megvárjátok az elmenő autókat.

ERESZD

Az ERESZD parancs szükséges ahhoz, hogyha szájába vett valamit kutyusod, amit nem kellett volna és ki kellene venni azt onnan. Ezzel akár az életét is megmentheted, és nem kívánt orvosi beavatkozásokat előzhetsz meg, vagy egyszerűen csak elveheted a játékát.

VÁRSZ

A VÁRSZ parancs leghasznosabb a kocsiból való kiszállásnál, amikor kinyitod a kocsi ajtót, és nem szeretnéd, hogy kedvenced kirontson az autóból, de lehetőséget adsz neki arra, hogy némiképp mozoghasson a csomagtartóban, majd a gyere utasítással kihívod onnan.

NEM

A NEM parancs ismerete is a legfontosabb vezényszavak között van. Ezzel megakadályozhatsz egy nem kívánt felugrást, vagy lehullot élelem felevést a földről. A NEM- kontroll segít leállítani olyan tevékenységeket, melyek veszélyeztetnék kis batárod egészségét, vagy azokat a szokásokat, melyek a gazdi részéről nem kívánatosak.

MEHETSZ

És, hogy fel is tudjunk oldani bizonyos parancsokat, mint például a lábhozt, érdemes megtanítani a MEHETSZ-et is. Ennek a szónak a hallatán kedvencünk tudni fogja, hogy innentől nyugodtan mehet, amerre szeretne, mert nem fenyegeti őt semmi veszély miközben futkározik, vagy körbeszaglássza legkedveltebb helyeit és megjelöli azokat.

Ha elakadnál a tanításban, akkor kérj segítséget kutyatréneredtől!

Űlj !

ülj

Néz ide !

Néz ide

Maradsz !

Maradsz

Fekszik !

Fekszik

Lábhoz !

Lábhoz

Gyere !

Gyere

Állj !

Álj

Ereszd !

Ereszd

Vársz !

Vársz

Mehetsz !

Mehetsz

Fel !

Fel

Nem !

Nem

A parancsokra használhatsz más, vagy teljesen egyedi szavakat is az említettek helyett, viszont mindig légy következetes és egy fajta utasításra csak egy szót használj, ami viszonylag rövid, és egyértelmű, nem összekeverhető más parancsokkal, hogy mindig egyértelmű legyen kutyusod számára, amit vársz tőle!
Kézjeleket is használj, hogy ne csak hallja, hanem lássa is kutyusod, hogy mit szeretnél tőle kérni, és a helyes viselkedést mindig jutalmazdjutalomfalattal, és klikkerel, vagy dícsérő kedves szavakkal, akár ujjongással, ami csak jól esik, hiszen ettől még inkább tudatosul kis társadban a helyes viselkedési forma, mely sok gyakorlás után automatikussá válik,és idővel a jutalomfalatok helyett leginkább annak fog örülni, hogy sikerült a kedvedben járnia. Végül, amibe időt és energiát fektetettél az megtérül majd, és megkönnyíti a mindennapokat.


Szabadon böngésszen tovább. Válassza ki az Önnek legmegfelelőbb színárnyalatot...

Ő szeret elvárások nélkül, és követ rögös utakon. Elfogadja a sorsot végül. Hűséges végképp és vakon. A szívünk lásd, egyszerre dobban, közös a bánat, s az öröm.
Érzése nem marad titokban, – hálás vagyok és köszönöm.
/Aranyosi Ervin/
Egy kutya egy életre szól..

Elérhetőségeink

Aiko Akita Inu
       2040 Budaörs,
       Réz u. 11/2,
       Magyarország
  GPS: 47.46712, 18.96890
Kapcsolat
  Mobil: +36 30 4260527
Web:akita-aiko.hu

Copyright Info

Az oldalt adatvédelem védi.
Az oldal, az oldal adatai és a megjelenített képek másolása, csak a webmester engedélyével lehetséges.
E-mail:
akitainu.hu[kukac]gmail.com