Admin
2020.12.22
Kritikus időszak,
Prémium apartman

Kritikus motiváció


A kölyökkutya életének első heteit, hónapjait a neves amerikai etológus, J. P. Scott időszakokra bontotta.

Ezeket az időszakokat szocializációs periódusoknak nevezi. Négy időszakot különböztet meg, amely a kutya számára létfontosságú feladatokat és tapasztalásokat tartalmaz.


A kölyök nevelése lehetőleg barátságos, biztató hangnemben történjen; kerülni kell a kemény, parancsoló hangsúlyt.


Vannak olyan tulajdonosok, akik azt mondják: majd meglátjuk, ki a makacsabb - és az úgynevezett kemény kéz módszerével kísérleteznek, amely azonban a legtöbb esetben semmit nem ér. A másik véglet, amikor egyesek egyszerűen elfogadják a kölyök önfejűségét, de ennek következtében olyan kutyájuk lesz, amely azt csinálja, amit akar, és elkényeztetett zsarnokká növi ki magát.


A nevelésnél figyelembe kell venni a kutya veleszületett adottságait; mindenekelőtt azt, hogy a legtöbb kölyök akkor érzi jól magát, ha a sokszorosan felfokozott energiáját, mozgásigényét levezetheti; jól ki kell futnia magát. A kölyöknek megvan az a tulajdonsága, hogy amint kirohanja magát, önként visszatér gazdájához. Éppen ezért, ha elengedjük a kutyánkat, ne zavarjuk futkosásában különböző parancsok kiadásával, fütyülgetéssel. Hagyni kell, hogy saját maga határozza meg, mennyi mozgásra van szüksége. A szabad száguldás lehetősége sokkal erősebb inger a kölyök számára, mint gazdája fütyülgetése vagy kiabálása, aminek egyéb körülmények között is kicsit vontatottan tesz csak eleget; ezért ezzel tulajdonképpen arra szoktatja kutyáját, hogy oda se figyeljen a parancsaira.


A kölyökkutyának már 6-8 hetes korában meg kell szoknia, hogy az utcán csak pórázon járhat. Ha nem szívesen viseli a nyakörvet, tegyük rá a lakásban is, egészen addig, amíg nem érzi többé azt, hogy a nyakörv gátolja őt szabad mozgásában. A kölyök nevelésére, az alapfokú tudnivalók gyakorlására legalkalmasabb hely a szabad terület, rét, erdő vagy tágasabb térség. Először hagyjuk rohangálni a kiskutyát, hogy levezethesse felesleges energiáját, és csak utána kezdjük tanítani az engedelmességre.


Prémium apartman

Pozitív motiváció

A foglalkozási idő kezdetben rövid - legfeljebb 15-20 perc - legyen. Még célszerűbb, ha a leckét napi két alkalommal kapja. Ha ugyanis az oktatás ideje túlságosan elhúzódik, a kölyök nem veszi figyelembe parancsainkat. Ha a kutya jól teljesítette a feladatot, dicsérjük meg, és játsszunk vele néhány percig.

A tanulást mindig sikeresen teljesített gyakorlattal zárjuk. Nehéz feladat begyakoroltatásakor a jó teljesítés legcsekélyebb jelére is abbahagyhatjuk a leckét. Ha a türelmünk fogytán, ugyancsak tartsunk szünetet. Ha a kutyánk valamit nem tanul meg azonnal, ez még nem ok a türelmetlenségre, a kiabálásra vagy a szigorra. Amikor már "megérti" a parancsot, teljesíteni is fogja. Ne szegje a kedvünket, ha netán hosszabb időt vesz igénybe, amíg a kölyöknél bevésődik egy-egy gyakorlat kifogástalan végrehajtása. Általában ne parancsolgassunk túl sokat, de ragaszkodjunk ahhoz, hogy az egyszer kiadott utasítást kutyánk teljesítse.
Ez az időszak tulajdonképpen az úgynevezett próbakorszak, egyrészt a kölyök, másrészt a még gyakorlatlan, tapasztalatlan tulajdonos számára. Ahogy fejlődik, erősödik a kiskutya, úgy lesz egyre értelmesebb, nevelhetőbb. Éppen ezért az alapfokú engedelmességet egészen fiatal korától követeljük meg tőle.!

 


Forrás:amarqt.com

Elérhetőségeink

Aiko Akita Inu
       2040 Budaörs,
       Réz u. 11/2,
       Magyarország
  GPS: 47.46712, 18.96890
Kapcsolat
  Mobil: +36 30 4260527
Web:akita-aiko.hu

Copyright Info

Az oldalt adatvédelem védi.
Az oldal, az oldal adatai és a megjelenített képek másolása, csak a webmester engedélyével lehetséges.
E-mail:
akitainu.hu[kukac]gmail.com