Admin
2020.12.22
Kölyökkori szocializációra vonatkozó kutatások,
Prémium apartman

Shiba Inu mérges kölyök

A szocializáció folyamatáról J. P. Scott és munkatársai tettek nagy jelentőségű megfigyeléseket. Ezekből kiderül, miért is olyan fontos a kölykök korai szocializációja.

Azt tapasztalták, hogy az anyjuktól és az alomtól életük negyedik hetében elkülönített kölykök, ha egyébként gondosan nevelték őket, később rendkívül ragaszkodtak az emberhez. Sokszor odáig mentek, hogy a többi kutya iránt érdektelenné váltak. Azonban akadtak kölykök is, amelyek fajtársaik helyett az ember iránt tanúsítottak szexuális érdeklődést.


Más megfigyelések szerint a kutyakölykök a saját fajukkal csak akkor szocializálódhatnak, ha legalább 7 hetes korukig folyamatosan és zavartalanul együtt lehetnek anyjukkal és alomtestvéreikkel.


Hat különböző kutyafajtát választottak ki tanulmányozásra. Egy-egy fajta egyedeinek viselkedésében alig tapasztaltak különbséget, de a különböző fajtájú kutyák viselkedése között nagyok voltak az eltérések; a fajták közötti nagy különbségek ellenére azonban a szocializáció folyamata minden kutya fejlődésében egyformán fontosnak bizonyult.

Ezekből a vizsgálatokból az is kiderült, hogy 21 napos kora előtt a kölyköt - bármilyen fajtájú is - semmire sem lehet megtanítani. Az a legjobb számára, ha 7 hetes koráig az anyjával és az alommal marad. A kölykök tanításának az elkezdése általában 24-49 napos korukban a legcélszerűbb. A kölyökkutya tanulása annyiban hasonlít a gyermekéhez, hogy ha nem sikerül kellő időben megtanítani arra, amit akarunk tőle, akkor saját maga alakít ki különféle viselkedési módokat. Alombeli társaitól és más kutyáktól lesi el a különféle szokásokat, cselekvéseket, s ezek gyakran éppen az ellenkezői annak, amelyeket mi akarunk neki megtanítani.

A szocializáció időszakában minden jó és rossz hatás véglegesen bevésődhet a kiskutya emlékezetébe, s meghatározhatja további fejlődését, természetét. Ha sikerül kellő időben magunkhoz szoktatni a kölyökkutyát, kialakul benne egy életre szóló, s a legtöbb más ösztönnél erősebb különös vonzalom és kötődés az emberhez.


Akita uno 6 hónapos kölyök

Egyes etológusok a fogékonyság időszakának végét az 5-6. hónapra teszik, ezt azonban pontos vizsgálati adatok nem támasztják alá. A különböző fajták meglehetősen eltérő módon más-más időszakban szocializálódnak. Más állatokkal ellentétben a kutyakölyök a kapcsolatfelvételre meglepően hosszú időn át fogékony, ami nyilvánvalóan a háziasításban alkalmazott kiválogatás eredménye. (A farkaskölyök ilyenfajta kapcsolatteremtése is elképzelhető, ha akkor vesszük kézbe, amikor szemei kinyílnak.)

A szocializációval kapcsolatban izgalmas pszichobiológiai kísérleteket is folytattak; egyebek között megállapították, hogy az ebben az időszakban szerzett korai tapasztalatok lényeges hatással vannak a későbbi viselkedésre, befolyásolják a kifejlett állat társas magatartását.

A kutya legfőbb pozitív mechanizmusai: a megközelítés, a játékos és fürkésző viselkedés. A legfőbb negatív mechanizmusok a félelmi és a menekülési reakciók.

Ha a kiskutyát teljes elszigeteltségben tartják, nem fejlődik ki benne a menekülési reflex. Az ilyen állat elveszíti azt a képességét, hogy hasznos (pozitív) kapcsolatokat teremtsen az emberekkel, de nem veszíti el azt az érzelmi képességét, hogy reagáljon az ilyenfajta közeledésre.
Azokon a kölykökön, amelyek elkülönítve éltek, és nem volt alkalmuk arra, hogy társas kapcsolatokat teremtsenek az emberrel, 4-5 hetes koruk között olyan viselkedésbeli hiányosságok mutatkoznak, amelyekből csak nagyon lassan lehetett kigyógyítani őket.
Azokon a kutyákon, amelyeknek társas tapasztalatszerzéseit 4 és 16 hetes koruk között korlátozták, ún. elkülönülési vágy (izolációs tünetek) jelentkezett. Az ily módon elkülönítve tartott ebek később egy-egy versengést kiváltó helyzetben hátrányba kerültek a normálisan felnevelt kutyákkal szemben.

Forrás:amarqt.com

Elérhetőségeink

Aiko Akita Inu
       2040 Budaörs,
       Réz u. 11/2,
       Magyarország
  GPS: 47.46712, 18.96890
Kapcsolat
  Mobil: +36 30 4260527
Web:akita-aiko.hu

Copyright Info

Az oldalt adatvédelem védi.
Az oldal, az oldal adatai és a megjelenített képek másolása, csak a webmester engedélyével lehetséges.
E-mail:
akitainu.hu[kukac]gmail.com