Főoldal»Képzés »Trükkök » Ez a lap

Trükkök- Pórázon vezetés! tanítása

Admin
2021.02.05
Trükkök-Pórázon sétáltatás,
ül

Pórázon sétál


Pórázon sétál!

Mielőtt belemennénk a helyes pórázkezelés, pórázon vezetés hogyanjába, tisztázzuk, mire is használjuk a pórázt a kutya kiképzése során és a napi életben. A póráz nem a kutyádnak a megkötésére, mozgásának a lestoppolására való, hanem információk, jelek közvetítésére.

Ha kutyádat közterületen vezeted, lesz olyan helyzet, amikor pórázra kell majd venned. Csak a legegyszerűbb példa: ha olyan emberek közelében tartózkodtok, akik nem szívesen veszik a kutyád közeledését. Ebben az esetben illendő és azt hiszem elvárható, hogy használatba vedd a nálad lévő pórázt. Ettől a pillanattól kezdve előtérbe kerül a pórázon vezethetőség kérdése. A pórázon vezetés közben a kutya folyamatos feladat végrehajtásban van.


ül

Póráz helytelen használata!

Általános hiba, ami sok esetben látható, hogy az eb vontatja vezetőjét, azaz megfeszített pórázon kénytelen közlekedni. A feszülő póráz a kutya számára is kellemetlen, sokkal kényelmesebb számára, ha lazára engedett vezetéken közlekedhet. Ha alternatívát tudunk nyújtani neki, sokkal hamarabb eredményt tudunk elérni. Minden létező módszer azon alapul, hogy ha a kívánt módon, azaz laza pórázzal közlekedik mellettünk, akkor nem éri semmilyen negatív inger, vagy éppen ellenkezőleg, kellemes behatások érik. A gyakorlatban a legfontosabb szabály, hogy mindig laza pórázon vezesd kutyádat, hiszen az állandóan feszes póráz esetében nincs helyesbítési lehetőség az állat mozgását illetően.

ül

Helyes póráz tartás,vezetés!

Én olyan kutyánál, aki nincs hozzászoktatva a póráz okozta korláthoz, legalább 3 méteres pórázon kezdem meg a szoktatást. Egy nyugodt, ingerszegény, lehetőleg bekerített helyen állok neki a munkának. A póráz végét fogom, előkészítve egy jutalomfalatot. Amikor a kutya megfeszíti a pórázt, hozzám vezényszó kíséretében magam felé húzom a kutyát. Ilyenkor a kutyában kialakul, hogy a vezényszó elhangzását követően a pórázon kapott inger után, ha megközelít, jutalom várja.

Így a póráz okozta korlátot elcserélhetem egy kellemes érzetre. A pórázon adott negatív inger erősségét minden esetben a kutya habitusához igazítom. Ha sikerül kialakítani a kutyánál azt, hogy a laza pórázon sokkal kellemesebb a közlekedés, már csak néhány lépésre vagyunk attól, hogy egyre rövidebb pórázon vezessük az ebet.


Prémium apartman

Klikkerrel-oktatás

A gyakorlás közben használjunk minden esetben klikkert.

A klikker kiképzés un. kondicionált megerősítést használ a különféle gyakorlatok tanításánál. Egy jól végrehajtott gyakorlatnál jutalomfalattal való közvetlen jutalmazás helyett a klikker hangja lesz közvetlen jutalom, amit természetesen mindig követ majd a valódi jutalom. Természetesen kutyánknak fogalma sincs róla, hogy a klikker hangja számára jó dolgot jelent. Jó esetben számára a “klikk” egy semleges inger, ami egyáltalán nem kelti fel a figyelmét (rosszabb esetben, érzékenyebb idegrendszerű kutyák akár meg is ijedhetnek a klikker hangjától). A feladatunk most tehát az, hogy “megtanítsuk” a kutyának, hogy a klikker hangja számára mindig kellemes dolgokat hoz, azaz összekötjük a klikker hangját a valódi jutalom megszerzésével.

Forrás:Végh Tamás


Szabadon böngésszen tovább. Válassza ki az Önnek legmegfelelőbb színárnyalatot...

Ő szeret elvárások nélkül, és követ rögös utakon. Elfogadja a sorsot végül. Hűséges végképp és vakon. A szívünk lásd, egyszerre dobban, közös a bánat, s az öröm.
Érzése nem marad titokban, – hálás vagyok és köszönöm.

/Aranyosi Ervin/
Egy kutya egy életre szól..

Elérhetőségeink

Aiko Akita Inu
       2040 Budaörs,
       Réz u. 11/2,
       Magyarország
  GPS: 47.46712, 18.96890
Kapcsolat
  Mobil: +36 30 4260527
Web:akita-aiko.hu

Copyright Info

Az oldalt adatvédelem védi.
Az oldal, az oldal adatai és a megjelenített képek másolása, csak a webmester engedélyével lehetséges.
E-mail:
akitainu.hu[kukac]gmail.com