Főoldal»Képzés »Trükkök » Ez a lap

Trükkök- Szájkosárhoz szoktatás

Admin
2021.02.05
Trükkök-Szájkosárhoz szoktatás,
ül

Szájkosár használata


Szájkosárhoz szoktatás!

Mindenekelőtt el kellene döntenünk, hogy egyáltalán szükséges-e a szájkosár viseléséhez hozzászoktatni kutyánkat.

Jelenleg a szájkosár viselése közterületen nem kötelező az ebeknek, kivéve, ha valamelyik egyéb jogszabály ezt felül nem írja. Ilyen lehet, ha kutyád agresszív, támadó hajlamú. Magán területek esetében egy üzlet, vagy tömegközlekedési jármű tulajdonosa vagy üzemeltetője előírhatja a szájkosár viselését.

Megint csak a személyes tapasztalatom, hogy ha nagytestű őrző-védő típusú kutyám van, még akkor is használom a kosarat emberektől zsúfolt helyen, ha teljesen megbízok benne és békésre neveltem. Nagyobb a biztonságérzetük a nem kutyás embertársainknak, már csak látványától is. Persze halkan jegyzem meg, de erről nem kell mindenkinek tudnia, hogy van az őrző-védő munkának olyan része, amikor szájkosárban hárítja el a támadást az erre képzett kutya


Szájkosárból több félét vásárolhatsz a kereskedelemben. Ezek fémből, bőrből, műanyagból készülhetnek.

szajkosár

Szájkosár bőrböl.


szajkosár

Szájkosár fémből.


ül

Szájkosár müanyagból.

Vásárlás folyamán ügyelned kell, hogy megfelelő méretet vegyél kutyádnak. Szájkosár viselése során az ebnek méretétől függően legalább 2-5 centiméterre ki kell tudnia nyitni a száját, mivel a nyári melegben a száján fogja leadni testhőjét. Nem megfelelő a szájkosár mérete, ha a szája sorosan záródik.

A szájkosár viselése az ebnek a kezdetekben nem túl kellemes, mivel korlátozza képességeiben, szabadságában. Ezért ezt a negatívumot ellensúlyoznod szükséges valamilyen kellemes élménnyel. A gyakorlás, hozzászoktatást célszerű felnőtt, valamelyest már képzett, fegyelmezett kutyával elkezdeni. Jól használható módszer, ha a kutyádban már rögzült a közös séták pozitív élménye, indulás előtt felhelyezed a kosarat, majd rövid idő elteltével megszabadítod tőle. A kosár viselésének az időtartalma akár pár másodperc is lehet a kezdetekben. Majd a későbbiekben a szájkosár viselésének az idejét növelheted. A kutyád előbb utóbb már szinte várni fogja a szájkosár feltételének procedúráját, hogy aztán elindulhasson a közös séta.

Ugyanígy kihasználhatod a napi etetéseket is erre a célra. Szájkosár fel, szájkosár le, táplálkozás.


Prémium apartman

Klikkerrel-oktatás

A gyakorlás közben használjunk minden esetben klikkert.

A klikker kiképzés un. kondicionált megerősítést használ a különféle gyakorlatok tanításánál. Egy jól végrehajtott gyakorlatnál jutalomfalattal való közvetlen jutalmazás helyett a klikker hangja lesz közvetlen jutalom, amit természetesen mindig követ majd a valódi jutalom. Természetesen kutyánknak fogalma sincs róla, hogy a klikker hangja számára jó dolgot jelent. Jó esetben számára a “klikk” egy semleges inger, ami egyáltalán nem kelti fel a figyelmét (rosszabb esetben, érzékenyebb idegrendszerű kutyák akár meg is ijedhetnek a klikker hangjától). A feladatunk most tehát az, hogy “megtanítsuk” a kutyának, hogy a klikker hangja számára mindig kellemes dolgokat hoz, azaz összekötjük a klikker hangját a valódi jutalom megszerzésével.

Forrás:Végh Tamás


Szabadon böngésszen tovább. Válassza ki az Önnek legmegfelelőbb színárnyalatot...

Ő szeret elvárások nélkül, és követ rögös utakon. Elfogadja a sorsot végül. Hűséges végképp és vakon. A szívünk lásd, egyszerre dobban, közös a bánat, s az öröm.
Érzése nem marad titokban, – hálás vagyok és köszönöm.

/Aranyosi Ervin/
Egy kutya egy életre szól..

Elérhetőségeink

Aiko Akita Inu
       2040 Budaörs,
       Réz u. 11/2,
       Magyarország
  GPS: 47.46712, 18.96890
Kapcsolat
  Mobil: +36 30 4260527
Web:akita-aiko.hu

Copyright Info

Az oldalt adatvédelem védi.
Az oldal, az oldal adatai és a megjelenített képek másolása, csak a webmester engedélyével lehetséges.
E-mail:
akitainu.hu[kukac]gmail.com