Főoldal»Képzés »Trükkök » Ez a lap

Trükkök- kutyakiképzésnél

Admin
2020.12.22
Trükkök kutyakiképzésnél,
Prémium apartman

Pozitív motiváció


Minden jóravaló kutyának illik tudnia, hogy ha hívják, odajöjjön, engedelmesen haladjon gazdája mellett, vezényszóra üljön, feküdjön, helyben maradjon. Ismernie kell továbbá a "nem" szó jelentését és meg kell tanulnia engedelmeskedni.

Én a kiskutyámat 8 hetes korában, rögtön másnap elkezdtem tanítani, hogy hozzám került, de ilyen kicsiként még nem szabad nagy csodákat várni tőle, mert tulajdonképpen egy kisbaba. Ilyen fiatal korban sokszor, pár percet tanítsuk, és ahogy öregszik, úgy lehet növelni a gyakorlások időtartamát. Bár, én a most már felnőtt kutyámmal sem gyakorlok fél óránál többet egyszerre, mert tudom, hogy ez az az időkorlát, amin belül még képes teljesen rám figyelni, és amíg nem kezdi el unni. Egy nap persze lehet többször fél órát is tanítani, de neki is szüksége van a pihenésre.


Az életkorát figyelembe kell venni a tanítani kívánt trükkök előtt is, mert egy alig 3-4 hónapos kutyával nem ajánlatos pl ugratásokat, valamint két lábra állást gyakoroltatni, mert nagyon megterheli az ízületeit, és ez a későbbiekben komoly gondot okozhat.
Az ugratásokat, és a két lábra állást minimum 8 hónaposan, de inkább egy évesen lehet elkezdeni tanítani


És, az egyik legfontosabb dolog, a jutalmazás. Kutyánkat sokféleképpen jutalmazhatjuk, attól függően, hogy mit szeret. Az enyém teljesen odavan a jutalomfalatért, és kevésbé érdeklik a játékok, ezért én jutalomfalatot használok. A jutalomfalat lehet bármi, amit a kutyánk szeret, de célszerű puha, apróra vágott étellel kínálni, mert ezt rögtön lenyeli, és nem rágcsálja.
Ezáltal sem zökken ki a ritmusból.

Nálam a legjobban a karikára vágott virsli, a kockára vágott párizsi, valamint a sajt az, ami a leghatékonyabb.

De, vannak kutyák, akik inkább apportosak, ők jobban örülnek egy eldobott labdának, mint a falatoknak.
De, jutalmazhatunk egyszerűen egy kis simogatással is, bár szerintem csak simogatással kevés kutya motiválható. Ezeket ki kell tapasztalni, és a leghatékonyabbat használni

A nevelésnél figyelembe kell venni a kutya veleszületett adottságait; mindenekelőtt azt, hogy a legtöbb kölyök akkor érzi jól magát, ha a sokszorosan felfokozott energiáját, mozgásigényét levezetheti; jól ki kell futnia magát. A kölyöknek megvan az a tulajdonsága, hogy amint kirohanja magát, önként visszatér gazdájához. Éppen ezért, ha elengedjük a kutyánkat, ne zavarjuk futkosásában különböző parancsok kiadásával, fütyülgetéssel. Hagyni kell, hogy saját maga határozza meg, mennyi mozgásra van szüksége. A szabad száguldás lehetősége sokkal erősebb inger a kölyök számára, mint gazdája fütyülgetése vagy kiabálása, aminek egyéb körülmények között is kicsit vontatottan tesz csak eleget; ezért ezzel tulajdonképpen arra szoktatja kutyáját, hogy oda se figyeljen a parancsaira.

A trükkök tanítása egy kutya életében nem létfontosságú, de szerintem nagyon hasznos. Trükkök tanítása által kutyánkat könnyedén lefáraszthatjuk szellemileg, agyilag, ami segíti a gördülékeny együtt élést.


Természetesen a fizikai fárasztás is nagyon fontos, annak is nagyon sok módja van, közös nagy túrák, futás, biciklizés, különböző kutyás sportok, de ezekre egyenlőre nem tervezek részletesebben kitérni, mert az oldalam a trükkökről szól.

A trükkökkel saját magunk, és kutyánkat is elszórakoztathatjuk, és ha ügyes párost alkot gazda és kutya, akkor akár bemutatókon, és versenyeken is megmutathatják tudásukat.

A trükkökkel, de még inkább a tanítással kapcsolatban fontos tudni, hogy ezt azért csináljuk, hogy mind a ketten szórakozzunk. Ha úgy érezzük, hogy a kutyánk nem tud koncentrálni, vagy mi nem vagyunk a tanítás alatt elég türelmesek, akkor hagyjuk abba. Nem szabad, hogy a kutya rossz élményekkel párosítsa a tanulást, mert az a későbbiekre is befolyással lehet.

A tanítást mindig akkor hagyjuk abba, amikor a kutya még élvezi, és mindig úgy fejezzük be, hogy az utolsó trükköt még sikeresen végre hajtsa a kutya, ezzel is megerősítve benne a pozitív élményeket.

Az utolsó trükk után kapjon jó nagy dicséretet, akár szóban, simogatással, vagy jutalomfalattal, a lényeg, hogy örülj annak, hogy milyen ügyes volt a gyakorlás alatt.

Ha leültök gyakorolni, és a kutya nem érti, hogy mit vársz el tőle, ne őt hibáztasd, hanem gondolkodj el rajta, hogy mit csinálsz rosszul, hogy lehetne egyszerűbben a tudtára adni azt, hogy tulajdonképpen mit is vársz el tőle. Ha ezek után sem megy a dolog, akkor szüneteltesd be a gyakorlást, mert te is frusztrált leszel, és ezáltal a kutya is. Gyakorlás közben soha ne szidd le, ha valamit nem ért, mert akkor még jobban összezavarod.

Prémium apartman

Klikkerrel-oktatás

A klikker kiképzés un. kondicionált megerősítést használ a különféle gyakorlatok tanításánál. Egy jól végrehajtott gyakorlatnál jutalomfalattal való közvetlen jutalmazás helyett a klikker hangja lesz közvetlen jutalom, amit természetesen mindig követ majd a valódi jutalom. Természetesen kutyánknak fogalma sincs róla, hogy a klikker hangja számára jó dolgot jelent. Jó esetben számára a “klikk” egy semleges inger, ami egyáltalán nem kelti fel a figyelmét (rosszabb esetben, érzékenyebb idegrendszerű kutyák akár meg is ijedhetnek a klikker hangjától). A feladatunk most tehát az, hogy “megtanítsuk” a kutyának, hogy a klikker hangja számára mindig kellemes dolgokat hoz, azaz összekötjük a klikker hangját a valódi jutalom megszerzésével.

Forrás:Bot Barbara


Szabadon böngésszen tovább. Válassza ki az Önnek legmegfelelőbb színárnyalatot...

Ő szeret elvárások nélkül, és követ rögös utakon. Elfogadja a sorsot végül. Hűséges végképp és vakon. A szívünk lásd, egyszerre dobban, közös a bánat, s az öröm.
Érzése nem marad titokban, – hálás vagyok és köszönöm.

/Aranyosi Ervin/
Egy kutya egy életre szól..

Elérhetőségeink

Aiko Akita Inu
       2040 Budaörs,
       Réz u. 11/2,
       Magyarország
  GPS: 47.46712, 18.96890
Kapcsolat
  Mobil: +36 30 4260527
Web:akita-aiko.hu

Copyright Info

Az oldalt adatvédelem védi.
Az oldal, az oldal adatai és a megjelenített képek másolása, csak a webmester engedélyével lehetséges.
E-mail:
akitainu.hu[kukac]gmail.com